Vad är ett Content Management System (CMS)?

I webbranchen används begreppet Content Management System (CMS) konstant. Om du någonsin suttit i ett möte med en webbyrå eller försökt att på egen hand skapa en webbsida så är sannolikheten stor att du har stött på begreppet eller möjligtvis dess synonym: WordPress. Men vad betyder egentligen CMS och vad har det med WordPress att göra?

CMS står för “Content Management System” och är ett system för att hantera och administrera digitalt innehåll. Med en CMS kan man utan att vara ett digital geni lägga till, ändra eller ta bort innehåll på en webbsida. Fördelen blir rätt så självklar: man kan som utgivare för en webbsida styra innehållet utan att behöva blanda in en webbyrå varje gång. Vanligtvis kopplar man även på en blogg – med de allra flesta CMS:er är den funktionaliteten redan inbyggd.

När många talar om CMS:er åsyftar de WordPress. WordPress är den stora CMS-giganten med en marknadsandel på nästan 60%, och som ligger bakom nästan 30% av alla webbsidor i världen. Uppenbarligen gör WordPress någonting rätt, men vi tror definitivt att andra konkurrenter kommer äta marknadsandelar från WordPress inom de närmaste åren. Att komma igång och driva en webbsida med WordPress är relativt enkelt, men om du vill ha en skräddarsydd design behövs vanligtvis en webbutvecklare blandas in. Det är därför ganska sannolikt att andra CMS:er där hela utvecklingsprocessen är en piece-of-cake kommer ta allt större plats.

En fördel med WordPress i dagsläget är att i princip alla webbyråer kan jobba med det. Samtidigt lagras allt innehåll på webbsidan i en databas, så om man vill göra en total-makeover på webbsidan kan det enkelt göras utan att man går miste om innehållet – samma sak gäller om man vill byta webbyrå.

I den här artikeln har vi bara rört ytan på CMS-världen – syftet har varit att ge en enkel introduktion till begreppet utan att det känns överväldigande. Det finns mycket mer att ta upp – teman, plugins och annat kul.

Läs mer om WordPress på https://wordpress.org/ eller kolla in vår senaste webbproduktion med WordPress som CMS på https://cland.se.